zaterdag 30 juni 2012

Feurs - la Chaisse-Dieu 96 km 5:03 fietstijd

Vandaag de eerste 2 cols boven de 1000 meter. En als je dan op Loire niveau begint is het dus flink aanpoten. De aangekondigde temperatuur daling heeft nog steeds niet plaats gevonden, dat is dan ook de reden dat ik gestopt ben in la Chaisse-Dieu (wat een mooie naam trouwens ) wat op 1100 meter ligt en dus een flink stuk koeler is. De eerste col die ik vandaag gedaan heb heeft de mooie naam Col de Croix de l'Homme Mort. Wat bedoelen ze met Homme? Een man of een mens? In het Frans is beide mogelijk. Als het man is, dan voel ik mij niet zo sjofel als ik de top haal (en dood neer val?), mens is toch wat neutraler. In Zuid-Limburg heet een beklimming de Dode Man (je bent inderdaad behoorlijk dood als je boven aankomt). Is dit de NL evenknie van de FR col? Heeft dit een relatie met Neil Armstrong's uitspraak: a small step for (a) man, one giant leap for mankind? Armstrong heeft altijd gezegd dat hij de "a" bedoelde en ook zei maar dat er in the heat of the moment mogelijk iets mis ging. Dit mogelijke misgaan wordt hem nog steeds nagedragen aangezien zonder de "a" het een kul uitspraak is op een historish moment is. Dit soort filosofische overwegingen spelen, naast het genieten van de natuur, door mijn hoofd en maken het klimmen aangenaam.
Ik zit in een Chambre d'Hote van bejaard echtpaar die nog nooit van Wifi gehoord hebben. Gelukkig wonen zoon en kleinzoon er naast en mag ik meeliften op hun Wifi. Als je deze entry leest weet je dat het gelukt is.

Cols:
Col de Croix de l'Homme Mort
Col des Pradeaux

vrijdag 29 juni 2012

Cluny - Feurs 128 km 6:29 fietstijd

Ben je de de ene wijnstreek net uit zit je al in weer in de volgende: Beaujolais. De Beaujolais is net wat hoger dan de Bourgogne wat iets meer verkoeling geeft bij weer een warme benauwde dag. De klimmen zijn ook langer hetgeen resulteert in 2x zoveel hoogtemeters als gisteren. Lunchen is iedere dag een uitdaging omdat je bijna alleen maar door kleine plaatsjes rijdt die geen restaurant hebben. Heb je er dan eindelijk een gevonden (zoals vandaag in St. Just-d'Avray) dan ziet de eigenaar een bezwete fietser binnenkomen en vraagt vriendelijk waar je vandaan komt. De startplaats noemen levert al gefronste wenkbrauwen op maar als je ook nog zegt waar je naar toe gaat wordt je helemaal als de dorpsgek versleten. De daghap (ehh, sorry menu du jour) levert mij gelukkig genoeg calorieën op voor de rest van de fietsdag. De wegen zijn zo rustig dat je bij het beklimmen van de cols nauwelijks auto's tegenkomt. Als fietser maak je zo weinig geluid dat vogels en dieren zo maar oversteken. Het is een prachtig gezicht als  buizerds vlak boven je overvliegen en hermelijnen 10 meter voor je de weg oversteken. Voor de beklimming van de laatste col liet ik mijn bidons vullen bij een café. Ik klaagde er over dat zelfs koud water uit de kraan met dit weer na 10 minuten fietsen al weer warm was. De eigenaresse had een goed idee: in iedere bidon 5 ijsblokjes. Ik moet zeggen, het klotste lekker tijdens het fietsen maar dat duurde niet lang want na 20 minuten was het ijs verdwenen. Experiment mislukt want een col beklimmen duurt toch flink wat langer.
Vandaag Feurs aan de Loire bereikt. Morgen richting Centraal Massief welke contouren ik in de verte al zie liggen.

Cols:
Col de la Croix de l'Orme
Col de Crie
Col de la Casse Froide
Col de Nuizières
Col de La Croix de l'Orme
Col des Cassettes

donderdag 28 juni 2012

Beaune - Cluny 100 km 5:13 fietstijd

De route begint met een gedeelte van de Route des Grandes Crus (Chassagne-Montraget, Santenay). Voor de rest een afwisseling van Chateaus en kleine plaatjes op heuvels. Onder normale omstandigheden een mooie route maar niet als het ver boven de 30 is met een hoge luchtvochtigheid. Niet mijn weer dus en ik moest terug naar mijn enigste mogelijkheid om te 'overleven': tempo omlaag en zorgen dat lijntje niet breekt. Gelukkig vertrok ik vroeg en hoefde minder ver dan normaal omdat ik persê Cluny wilde bezoeken. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, het is een heel leuk plaatsje met veel historie. Cluny was een klooster waar nu het plaatsje omheen is gebouwd. Mijn hotel staat op de  ru├»nes/fundamenten van de kloosterkerk, ik kan gezegend naar bed.

Cols:
Col de Brancion
Col de La Percée
Col des Quatre Vents

woensdag 27 juni 2012

Champlitte - Beaune 130 km 6:08 fietstijd

Met een grote boog westelijk om Dijon heen gaat de route over het Plateau de Langres naar de Bourgogne. Minder saai dan gisteren, het landschap gaat geleidelijk over van graan naar zonnebloemen en uiteindelijk naar wijngaarden. Bij Vernot moest ik even uit de broek om af te tappen op een, dacht ik, rustig weggetje. Komt er een Fransman op de fiets langs (ik had mijn broek net omhoog) en we beginnen een conversatie over van alles uitmondende in de EK perikelen van Frankrijk. Hij had een heel verhaal over dure over het paard getilde individualisten zoals Nasri en Benzema die geen teamplayers waren. Ik kom alleen maar knikken eendachtig de vergelijkbare situatie bij het NL elftal. Na een half uur moest ik er echt vandoor anders zou ik Beaune niet meer halen. 's Middags gaat het richting 35 graden dus ik doe het rustig aan. Een hotel in het centrum maakt het verkennen van Beaune gemakkelijk.

Geen cols vandaag alleen maar côtes waarvan 1 kreng van 10 km lang.

dinsdag 26 juni 2012

Grandvillers - Champlitte 138 km 6:29 fietstijd

Dit was fietsen door de graanschuur van Frankrijk. Een saai parcours maar wel constant op en neer. De ontmoetingen zorgden voor de afwisseling. In het gehucht Chabol na de koffie vroeg de bar eigenaresse mij, gezien mijn dialect, uit welk gedeelte van Frankrijk ik kwam. Ik zei: Hollande, comme le nom de votre Président.  In het gehucht Mailleroncourt stond ik bij de kruising stil om te ontrafelen waar de routebeschrijving me nu weer heen wilde sturen. Er ging een raam open en een bejaarde vrouw vroeg of ik naar het gehucht Melincourt moest. Verbaasd knikte ik Oui en, zo waar, haar richtingaanwijzing kwam overeen met de routebeschrijving. Volgens mij komen er alleen maar 100-collers langs deze route dus ik ben waarschijnlijk de zoveelste 100-coller aan wie ze het (deze keer zonder vragen) uitgelegd heeft. In Champlitte een hotel snel gevonden. Het lijkt wel een oude burcht met een smal ronddraaiend trapje naar boven en klein kanteel raampje voor het spaarzame licht.

Geen cols vandaag, alleen maar côtes.

maandag 25 juni 2012

Saverne - Grandvillers 130km 6:40 fietstijd

Het is droog bij de start maar nog wel vochtig. De meeste klimmen in de morgen gaan in mistflarden met zonnestralen er doorheen. Erg mooi ook omdat route erg rustig is. 's Middags komt de zon er erg goed door en kan de zomer uitrusting aan. Om 16:00 in Grandvillers maar het hotel zit vol. Ik wordt vriendelijk verwezen naar de chambre d'hôte er tegenover die wel een kamer heeft. Uit dankbaarheid bij het hotel gegeten wat geen straf is omdat het een Logis de France is.

Cols:
Col de Valsberg
Col de St. Leon
Col de l'Engin
Col du Donon
Col de Praye
Col de Mon Repos

zondag 24 juni 2012

Maarssen - Saverne

Om 12:30 uit Maarssen met flinke regen. In de Ardennen aquaplanen over de Belgische en Duitse snelwegen. Na Saarbruecken de Franse grens over en het is droog. Om 19:00 in Saverne. Na Italië - Engeland naar bed.